Klussen in en aan uw huurwoning

Klussen in en aan uw huurwoning

Schilderen, behangen, laminaat leggen, schutting plaatsen of een muurtje doorbreken? Wacht nog even voordat u als doe-het-zelver aan de slag gaat. Voor bepaalde klussen heeft u eerst onze toestemming nodig. Aanvragen voor toestemming moeten altijd schriftelijk worden gedaan. Waar letten wij op bij een aanvraag?

 • Een volgende huurder moet de woning kunnen huren/bewonen zonder dat er grote aanpassingen moeten worden gedaan.
 • Aan de buitenzijde van de woning mag meestal niet veel worden veranderd.
 • Is de klus bouwtechnisch wel veilig/goed uitvoerbaar?  
 • Mag de klus alleen maar door een aannemer/erkend bedrijf worden gedaan?
 • Staat uw klus al op onze planning? Denk bijvoorbeeld aan woningisolatie.
 • Bij een nieuwbouwwoning geldt garantie op de keuken en het tegelwerk (3 jaar) en dakbedekking/dakpannen (10 jaar). In die jaren mag daar niet aan worden geklust in verband met de garantie.
 • Woning van vóór 1994? Dan is er mogelijk asbest in de woning aanwezig. Vraag bij klussen, zelfs bij schilderwerk, ALTIJD toestemming aan Padua. Neem het zekere voor het onzekere.
   

Raadpleeg voordat u aan de slag gaat éérst de Padua checklist met onze spelregels en voorwaarden. Via klantportaal Mijn Padua kunt u een aanvraag bij ons indienen. 

Checklist bij doe-het-zelfplannen

Met de checklist ‘zelf klussen in en aan uw woning’ ziet u:

 • Voor welke klussen/veranderingen u wel of geen toestemming nodig heeft voordat u begint.
 • Welke klussen of verbouwingen sowieso niet zijn toegestaan, zoals bouwwerken aan de gevel.
 • Wat u moet doen/aanpassen bij vertrek uit uw huurwoning, dus aan het einde van de huurperiode.

 

Checklist zelf klussen in en aan uw woning

Wat u verder nog moet weten

Afsprakenbrief

Geven we toestemming voor het uitvoeren van een klus? Dan krijgt u van ons een afsprakenbrief. Daarin staan alle belangrijke zaken zoals waar we toestemming voor geven, de kwaliteitseisen én afspraken over wat u moet doen of aanpassen bij vertrek uit de woning. Deze afsprakenbrief wordt door u en door ons ondertekend.

Bouwvergunning

Is voor de klus een bouwvergunning nodig? Dan vraagt u deze zelf aan bij de gemeente. Nadat de bouwvergunning is verleend kunt u, of een bouw- of installatiebedrijf, aan de slag.

Onderhoud

U zorgt zelf voor onderhoud aan dat wat u heeft verbouwd/aangepast. Als onze woningstichting onderhoud aan de woning wil uitvoeren, dan zorgt u dat dat zonder problemen kan.

Vertrek uit de woning

Een van onze medewerkers loopt samen met u de woning door en bekijkt of de woning in net zo’n goede staat verkeert als bij de start van de huurovereenkomst. Ook de klussen/aanpassingen worden beoordeeld (veilig, heel en schoon). Staat in de afsprakenbrief dat u bij vertrek de aanpassingen ongedaan moet maken, dan controleren we of dat is gebeurd.

Mijn Padua

Regel huurderszaken gemakkelijk en snel via het klantportaal Mijn Padua. 

Inloggen op Mijn Padua