16 augustus 2021

Belangrijke informatie voor onze huurders: Hoe zit het met de huurtoeslagen?

Die onduidelijkheid werd onder meer aan de orde gesteld in een artikel in het landelijke dagblad Het Parool. Ook Aedes publiceerde een artikel. Huurders gaven aan niet te weten wat er op dit onderdeel nu veranderd is. Reden genoeg om helderheid te verschaffen.

Belangrijk om te weten is dat de huur- en inkomensgrenzen, die bepalen of men wel of niet in aanmerking komt voor huurtoeslag, zijn aangepast. In 2020 zijn de inkomensgrenzen in relatie tot de huurtoeslag vervallen. Dat zou kunnen leiden tot de conclusie dat iedereen in aanmerking komt voor huurtoeslag. Maar dat is niet zo. Dat heeft te maken met de eigen bijdrage die van toepassing is op de huurtoeslag. Die bijdrage wordt groter als het inkomen stijgt. Rode draad is dat de toeslag vervalt als de eigen bijdrage hoger is dan de huur. Aan de hand van onderstaande voorbeelden wordt duidelijk gemaakt wanneer er geen huurtoeslag wordt toegekend.

Heeft een eenpersoonshuishouden een maandelijkse huur van € 442,46 en is het jaarinkomen hoger dan € 24.187 (was voor de aanpassing € 25.045) dan komt deze niet in aanmerking voor huurtoeslag. Bij dat inkomen is de eigen bijdrage namelijk nagenoeg gelijk aan de huur en wordt de huurtoeslag kleiner dan € 24 per jaar. Dit bedrag of een lagere wordt niet uitgekeerd.

Zie de infographic voor meer informatie. Mocht u nog vragen hebben of meer informatie wensen kan kunt u zich wenden tot de afdeling Wonen van Padua. 


Lees ook…

18 april 2024
Wijkschouw Victor
Lees bericht
16 april 2024
Nieuwe algemene huurvoorwaarden
Lees bericht